28 Ekim 2013 Pazartesi

Türkenschanzpark - Viyana

Haydi, Viyana'da gezilecek yerler listenizi açın ve bir madde daha ekleyin! :)



Sonbaharı ciğerlerimizde hissettiğimiz puslu ve aşırı nemli bir havada bir öğleden sonra adını çok duyduğum Türkenschanzpark'daydık. Adından neden mi çok bahsediliyor? Çünkü burası İkinci Viyana Kuşatması sırasında bir süre Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın merkez olarak kullandığı bir yer olmasının yanında öyle böyle güzel değil! :)
Önce bu kadar büyük olduğunu tahmin edemediğim parkın planı ile başlayayım.

Birkaç girişi bulunan parkın bizim kullandığımız girişinde bize Yunus Emre Çeşmesi "hoşgeldiniz" diyor. Çeşme aşağıda da okuyacağınız gibi 1991 yılında Türk-Avusturya dostluğunu güçlendirmek için yaptırılmış.





Park, -savaş döneminde Viyana eyaleti dışında kalan- 18. Viyana'da Gregor-Mendelstrasse'de bulunuyor. Bu park tarih açısından sadece Kara Mustafa Paşa'nın birlikleri burada idare etmesi nedeniyle değil, Osmanlı Ordusu'nun Viyana Kuşatması sırasında ilerleyebildikleri en son nokta olduğu ve ordunun burada silah bırakıp geri çekilmesi nedeniyle önemlidir.

Başarısız kuşatma denemesinden sonra yıllarca savaşın izlerini barındıran yıkıntı halindeki bu bölge ancak 1890 yılında resmen Viyana'ya dahil edilir. Türkenschanzpark'ın açılışı da dönemin imparatoru Franz Joseph tarafından yapılır.

Bu özet tarihi bilgilerden sonra sonbahar renklerine geri dönüyorum.

Bu kırmızı meyveli ağaçlar beni kendilerine hayran bıraktılar, uzun uzun onları seyredip fotoğraflarını çektim. Bir de çok fena profesyonel fotoğraf makinası aş erdim! :)


Var mı bu dünya harikası ağacı tanıyan?


Bu fotoğraftaki minicik ilginç detayı görenler yorum yazsın :)

Bence çam ağaçlarından yılbaşı ağacı yapmaya, süslemeye hiç gerek yok, hazır süslenmişi var ayol :) Alın bahçenize dikin sizinde kendinden süslemeli yılbaşı ağacınız olsun. ;)

renkler, renkler...

Parkı gezerken bir yanımız, "tee buralara kadar gelmişiz, keşke alabilseymişiz bu toprakları" derken bir yanımız da "amaan iyi ki alamamışız yoksa şuan parkta değil AVM'de geziyor olurduk" kısır döngüsünde söylenip durdu.





Bu spor yapan çocuğu çaktırmadan çekebilmek için çok çaba sarfettim.

Bu anıt 2003 yılında Ukrayna Büyükelçiliği tarafından yaptırılmış, heykelin İkinci Viyana Kuşatması'nın önemli isimlerinden Kırım Hanı Murat Giray olduğu tahmin ediliyor.



Bu bir çeşit manolya ağacı imiş, ismini sık sık duyduğum ama hiç görmediğim gördüysem de tanıyamadığım manolya ile tanışmak güzeldi :)



Şuan ismini hatırlayamadığım heykeli yapılan bu hatun, hayatı boyunca kadın hakları için savaş vermiş ve ellili yaşlarda yaşamını kaybetmiş.

Parkın içinden, daha doğrusu altından bir de tren yolu geçiyor. 

Burada karnınızı doyurabileceğiniz bir restaurant ve çocukların oyalanabileceği büyükçe bir oyun parkı var.


Bu ağaçları her görüşümde dayanamayıp fotoğrafladım... Bu ağacı tanıyan varsa lütfen ismini söylesin, büyük aşkımın henüz ismini bile bilmiyorum :(

Bu kuleyi görünce hemen aklıma Rapunzel geldi :) O sırada kapalı olduğu için en tepesine tırmanıp saçlarımı aşağıya uzatamadım. Sanırım sadece yazın açıyorlarmış.

Kulenin üzerinde Franz Joseph'in yaptığı konuşma yazılı.


Hayır bu öyle sıradan bir ağaç gövdesi değil, birazdan daha yakından göstereceğim!

İşte karşınızda mini mantar ailesi :) En büyüğü serçe parmağı tırnağım kadardı :)

Ve sonunda oksijen komasına girmeden hemen önce inanılmaz güzel duygularla parktan ayrılıp sonbahar sokaklarına vuruyoruz kendimizi.

Sevgiler,
Gökçe.

Facebook sayfamıza da beklerim, orası çoook renkli , TIK :)

Bu post da ilgini çekebilir ;)

8 yorum:

  1. Nefismiş tek kelimeyle...

    YanıtlaSil
  2. viyana da gidemediğimz yerlerden bir yer daha. nasılda
    güzel sonbaharda, bayıldım!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah bir dahaki Avusturya ziyaretinize artık, belki sonbahar renklerinin de etkisiyle gerçekten çok güzeldi.

      Sil
  3. çok güzel bir sonbahar gezisi olmuş..(.viyanaya gitmiştim ama bu parkı görmedim tabi) renkler çok güzel...mantarlar falan çok güzel :) ayrıntıları güzel çekmişsiniz bence prof cam kadar olmuş :) o fotodaki örümcekle damlalara mı dikkat etmemiz lazımdı acaba? ve kırmızı meyveli ağaçlara düşkünlüğüm var, ilerde bahçem olursa bir sürü kırmızılı ağaç dikeceğim bunu da listeye ekledim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel bir yorum bu böyle çok teşekkür ederim. O fotoğrafta örümcek ayrıntısından bahsetmiştim, sizden damla detayı da ek olarak gelmiş, tebrikler :) Ben de bahçeli bir evim olmasını dört gözle bekleyenlerdenim, bir an önce bahçelerimize kavuşabilmemiz dileğiyle. ;)

      Sil
  4. Porsuk ağacı

    YanıtlaSil