16 Aralık 2014 Salı

Christmas Demişken

Her sene bu aralar ortalikta bir Christmas, noel, silvester laflari dolasiyor. Hem cok ic ice hem de cok uzagiz bu kelimelere. "Hangisi nedir, hepsi yilbasina karsilik mi gelir, kutlanmali mi kutlanmamali mi, bunlar Hristiyan Bayrami`midir?" gibi sorular pes pese geliyor akillara. Bu terimlerin ne oldugunu bilmekle kalmayip onlari bire bir yasadigim icin biraz aydinlatici olmamin yararli olacagini düsünerek bu postu yazmaya karar verdim.
burasi neresi?
Christmas bir Hristiyan -deyimi yerindeyse- Bayrami`dir. Cesitli mezheplerde farkli günlerde kutlanir. Avrupa`da yaygin olarak 24-25-26 Aralik olmak üzere üc günde kutlanan, Hristiyanlar icin yilin en önemli günlerindendir Christmas. Aslinda biraz bizim Ramazan ayina benzer. Kutlama bu üc gün gibi görünse de öncesinde 4 hafta boyunca Christmas`a hazirlik gelenekleri yerine getirilir en önemlisi bol bol cikolata yenir :) Bu gelenekleri ayri bir postla anlatabilirim, bu postta daha fazla detaya inerek asil söylemek istediklerimi dagitmak istemiyorum.


24 Aralik günü kiliseye gitmek önemlidir, kilisede Christmas ilahileri okunur, bugünün öneminden bahsedilir. Aksam genellikle tüm aile bir araya gelir, yemek yenilir. Günler öncesinden hazirlanip süslenen, altinda hediyeler bulunan Christmas agaci cevresinde toplanilir. Özellikle cocuklu ailelerde Christmas sarkilari söylenir. Ardindan hediyeler acilir ve herkes birbirinin bayramini kutlar. Bu hediyeler düsünüldügü gibi Noel Baba tarafindan getirilmez. (Noel Baba, Santa Claus, Nikolaus kelimelerini de cok duyuyoruz evet, orada da ciddi bir kavram kargasasi var, bir postta da ona deginebilirim.)

benim hediyelerim

Bu hediyeler Christmas kutlayanlar icin cok önemlidirler. Ekim ayi geldi mi insanlar kime ne hediye etmek istediklerini planlamaya baslar. Kasim ayinda Christmas Pazarlari`nin(fuar) acilmasi ile bu planlar kizisir. Hediye isini Aralik ayina biraktiysaniz oldukca streslisiniz demektir. Avrupa`da bu hediye&Christmas isi kapitalist sistemin gazabina ugramis, yer yer para tuzagi haline dönüsmüstür. Insanlar ihtiyaci olsun olmasin o civil civil Christmas hediyelerine karsi koyamaz, deliler gibi alis veris yaparlar. Christmas Pazarlari`nin Christmas gectikten sonra Ocak ayi baslarinda da acik olmasi, bence maksadi disina tastiginin kanitidir. O kadar ki Ingiltere`de Agustos ayinda acilan pazarlarin oldugunu duydum. Öyle ya da böyle insanlar bu dönemde cocukluk dönemlerinde gecirdikleri güzel bayramlar etkisiyle olsa gerek, en az cocuklar kadar mutludurlar. Bu hengamede her yer piril piril süslü, gözler Christmas`dan baska birsey görmezken bir bakarsiniz kis tüm soguguyla gelmistir, Christmas gecer gider ve sizi o kuru sogukla bas basa birakir...


Bizde ise özellikle son yillarda heryerde görmeye basladigimiz Chistmas ruhunu hatirlatanyilbasi agaclari var. Islevleri ayni, insanlari mutlu etmek! Hatta evlerde onlarin da altina hediyeler koyup yilbasini Christmas adetlerine benzer sekilde gecirenler "özenti"ler var. Benim bu özentilere yorumum ne mi? Egleniyor musunuz? O zaman özenin! Türkiye`de gündemimiz yeterince kötü, kendimizi, cevremizdekileri mutlu edebilecek kücük anlar yaratmak ne kadar, neye göre, kime göre kötü olabilir ki? Yilbasi kutlayinca Hristiyan mi oluruz? Hayir mutlu oluruz! Böyle güzel seylere özenelim bence. Hem onlar bize özenmiyor mu? Evet özgürlük kisitlarimiza, bilimde geri kalmisligimiza, yasam standartlarimiza özenmiyorlar elbette ama mevsimlerimizin güzelligine, kahvemize, cayimiza, bogazimiza gayet de özeniyorlar. Avrupa`ki evlerde semaver mi ararsin nargile mi... Nazar boncugu sevdasi ise inanilir gibi degil! 9 haneli bir apartmanda yasiyorum, apartmanda benim disimda tek bir Türk yok ama 3 dairenin kapisinda nazar boncugu asili!

detaylar

Diyecegim o ki Christmas kapida, ardindan yilbasi. Özeniyorsaniz bu tarz adetlere, lütfen düsünmeyin din n´olur diye.

Facebook sayfamıza da beklerim, orası çoook renkli , TIK :)

Bu post da ilgini cekebilir ;)




2 yorum:

  1. Ben özeniyorum ve mutluyum.. oğlumla ağaç da süslüyorum hediye de alıyorum yılbaşında...
    güzel şeyler bunlar iç ısıtan... herşeye kötü anlam yüklemek zorundamıyız... ama bazı insanlar çok negatif ve dar görüşlü bana göre..yada en güzeli herkes kendinden sorumlu başkalarına bizi rahatsız etmediği sürece karışmamalı yargılamamalıyız ben niye ağaç almıyorsun süslemiyorsun demiyorsam biri de bana bunu soramamalı ..
    yani görüşlerinize katılıyorum..çok güzel bir yazı olmuş..resimleri de çok sevdim ..özellikle melek figürüne bayılırım zaten :)
    sevgiler..bana da beklerimmmm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun icin tesekkür ederim. Ayni fikirde olmamiza sevindim, özenmek kötü bisey degil, kaliplardan cikip, "o ne der"i birakip biraz mutlu olmamiza izin verelim, bence biz bunu hakediyoruz. :)

      Sil